Фалшиви обяви и брокери: Имотният пазар в България крещи за регулация


България е една от малкото държави в Европа, в която няма закон, който да регулира пазара на недвижими имоти. От повече от десет години се правят опити такъв да бъде създаден, но безуспешно. Много от сделките се сключват в сивия сектор, а фалшивите обяви по сайтовете не спират да растат.

Всъщност браншът на два пъти успя да вкара законопроект в парламента, но и двата пъти неуспешно. При последния опит, по време на 47-то Народно събрание, законопроектът успя да влезе едва няколко дни преди да бъде разпуснат парламентът. Дни преди вота за 50-ото Народно събрание от Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) организираха кръгла маса, на която отново бе повдигната темата за необходимост от закон, регулиращ имотния пазар в България.

Пълно единодушие

От изказванията по време на дебатите в кръглата маса, която се проведе в четвъртък в София, стана ясно, че целият бранш, замесен в сделките с недвижими имоти – от брокери до нотариуси са съгласи, че трябва да бъде създаден закон, който да регулира пазара, както и регистър, в който да се вписват лицата, имащи право да упражняват професията брокер.

В бранша има крещяща нужда от регулации. За съжаление няма нито една институция, която да присъства на дебатите въпреки поканата“, каза председателят на НСНИ Александър Бочев по време на откриването на дебатите.


 Той наблегна на факта, че в предложените текстове на законопроекта, изготвени от сдружението, по никакъв начин не се ограничава „входа“ до професията, а само се залагат определени критерии.

Подкрепа за регулирането на пазара изразиха от Националната асоциация на строителните предприемачи, Българска търговско-промишлена палата, Асоциацията на кредитните посредници, Камарата на независимите оценители, Нотариалната камара.

Каква регулация предлага НСНИ?

Според законопроекта, който НСНИ са разписали, всеки, който иска да упражнява професията брокер на недвижими имоти, трябва да има минимален образователен ценз. Асоциацията предлага да бъде създаден и Регистър на посредниците при сделки с недвижими имоти – идея, която също се прие единодушно от бранша. Имаше обаче разногласия по темата как ще се случва вписването – дали само срещу представяне на документ за завършено образование, изкаран курс – или ще бъде създаден орган, който да проверява знанията на брокерите на определен период от време.

Ние предлагаме, ако имате бакалавър или магистър в сектора на строителството или икономиката и имате една година опит, то това да е достатъчно условие, за да сте брокер. Ако имате средно образование, насочено към недвижимите имоти, то трябва да имате просто по-дълъг стаж. Не затваряме входа към професията“, посочи Александър Бочев.

Той обяви още, че в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта, е записано, че ще има гратисен период от три години преди разпоредбите в закона да започнат да действат.  

От НСНИ предлагат и да бъде създадена и т.нар застраховка „Професионална отговорност“, която до голяма степен да гарантира защитата на потребителите, когато работят с дадена агенция/брокер. Както и да се създаде браншова камара на посредниците при сделки с недвижими имоти.

По време на дискусиите беше повдигнат въпросът и за това дали браншът трябва да се саморегулира или контролът да бъде даден в ръцете на държавата. Появиха се опасения и, че ако държавата контролира сектора, ще станем свидетели на много порочни практики и това би било предпоставка за корупция.

Без отговор остана и въпросът защо години наред няма политическата воля такъв закон да бъде гласуван.

Спор се появи и за твърдението, че браншът е с обществено значение и е основен двигател на икономиката. А според експертите, ако един бранш е от обществено значение, то той трябва да бъде законово регулиран.

Хронология на законодателството

През 2013 г. за първи път се заговори за регулация на пазара на недвижими имоти в България. И от тогава са правени няколко неуспешни опита да се въведе такова законодателство.

През лятото на 2022 г., дни преди края на 47-то Народно събрание, депутатите от „Има такъв народ“ внесоха законопроект, който да регулира сектора, но в неговата основа стоеше идеята регулацията да идва от частния сектор. Година по-късно, през есента на 2023 г., „Национално сдружение Брокери на имоти“ (НСБИ) предложиха 

И двата документа останаха само намерение заради липсата на политическа стабилност и серията от предсрочни избори.

По време на кръглата маса от тази седмица всички участници стигнаха до заключението, че за да се случи истинска регулация, браншът трябва да е напълно обединен.

Дали този опит на НСНИ за закон, регулиращ пазара, ще бъде успешен – предстои да разберем. До голяма степен всичко зависи от политическата воля и подкрепа, която ще получи законопроектът. Но безспорно този така бързо развиващ се, неконтролируем сектор - има крещяща нужда от регулации, които да въведат ред в бранша, но и да гарантират сигурност на купувачите на жилища.

Източник: economic.bg



сподели с колеги в социалните  мрежи
или коментирай

Няма коментари:

Публикуване на коментар